Ashtanga Yoga Belgrade

Ashtanga Yoga u tradiciji
Sri K. Pattabhi Jois-a i Sri R. Sharath Jois-a

VAIRAGYA RANKO STOILJKOVIĆ

Autorizovani učitelj Ashtanga Yoge Drugi Nivo

Vlasnik i direktor Sportskog udruženja Ashtanga Yoga Beograd

Počeo sa vežbanjem i proučavanjem Yoge uporedo sa vežbanjem Karatea u 16-toj godini,kao ucenik XIII beogradske gimnazije a od 2006. posvetio se vežbanju Ashtanga Yoge u tradiciji Sri K.Pattabhi Jois-a i Sri R. Sharath Jois-a u čiji Institut u Mysore-u odlazi prvi put 2008. godine na dva meseca i redovno narednih godina na dva do tri meseca godišnje sa željom da, pre svega, zauvek ostane učenik.

Poslednjih dvadeset sedam godina profesionalno podučava različite grane Yoge a od 2008. Ashtanga Yogu u tradiciji Sri K.Pattabhi Jois-a i Sri Sharat Rangaswami-ja,koje je prepoznao kao svoje Gurue ove jedinstvene grane Yoge koja je danas jedna od najznačajnijih duhovnih praksi na svetu.

Prvi učitelj mu je Dragan Lončar (vidyayoga), jedan od najpoznatijih i najboljih praktičara i učitelja Yoge sa ovih prostora.

Godine 1994. prvi put odlazi u Indiju, sa D. Lončarom i to u Mungir,u Biharsku školu Yoge, gde sreće Swami Sivamurti Saraswati, koju od tada oseća kao svog Gurua, duhovnog učitelja.

Naredne godine boravi u nekoliko navrata u Swamijinom ashramu u Atini, u Grčkoj. Tokom 1996. godine započinje da živi i radi u Swamijinom ashramu, na čiji podsticaj pocinje da podučava različite grane Yoge. Na treningu u Satyananda ashramu Grčka (www.satyanandashram.gr) provodi 8 tradicionalnih godina, kao jedan od najbližih Swamiji-nih učenika.

Godine 1996. iniciran je u Kriya Yoga meditaciju u sistemu Satyananda Yoge (Biharska Yoga).

2000. 1.4. iniciran u Dashnami Sanyasa tradiciju i dobio ime Swami Vairagyaratna Saraswati.

Od 2005.podučava Yogu u Beogradu.

2007. završio kurs za instruktora yoge u Vidya Yoga školi Dragana Lončara.

2009 i 2011. na Novom Zelandu kompletirao kurs za učitelje yoge sa John Scott-om (www.stillpointyoga.co.nz), jednim od najpoznatijih i najboljih učenika Sri Pattabhi Jois-a i Sri Sharat Rangaswami-ja.

Dana 20.12.2012. od svog Gurua, sadašnjeg nosioca tradicije Ashtanga Yoge, Sri Sharat Rangaswami Jois-a,direktora Sri Krishna Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Instituta iz Mysore-a, India, dobio je blagoslov da podučava prvu seriju i autorizovani je učitelj prvog nivoa.

Sri Krishna Pattabhi Jois Ashtanga Yoga Institute iz Mysore-a,India (www.kpjayi.org) je jedini autoritet koji može da autorizuje ili sertifikuje pojedince da podučavaju Ashtanga Yogu.

Od 2011. posećuje seminare i radionice Davida Swensona i njegove supruge Shally Washington (www.ashtanga.net). Na ovaj način nastavlja svoje učenje Ashtange od svog prvog učitelja Ashtanga Yoge - Davida Swenson-a, sa čijih je dvd-a i knjige počeo 2006. da vežba i proučava Ashtanga Yogu u tradiciji Sri Patthabi Joisa i Sri Sharat Rangaswami Jois-a

Od 2012. započinje povremeni trening na Goi (Indija) sa Rolfom Noujokat-om i njegovom suprugom Marci (www.yogabones.org).

U januaru 2016. autorizovan je za učitelja Ashtanga Yoge Drugi Nivo, sa licencom da podučava drugu seriju do Karandavasane.

Majstor i instruktor Karatea, bivši državni reprezentativac i osvajač medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Diplomirani je pravnik.

Veliki je ljubitelj životinja i prirode.

VAIRAGYA RANKO STOILJKOVIĆ - ODABRANE FOTOGRAFIJE